Objave i događanja

Akcija čišćenja podmorja Vela Luke: “Da bi vala sjala”

by | 22.06.2024.

U nedjelju 16. lipnja 2024. održana je treća po redu akcija otklanjanja otpada iz podmorja Vela Luke na Korčuli pod nazivom Da bi vala sjala. Akciju su organizirali lokalni ronilački klub DSRR Zubatac, Turistička zajednica, DPS Zagreb i ronilački centar Diving Tri porte.

Volonteri DSRR Zubaca i mještani već tradicionalno godinama organiziraju ovakve akcije u Vela Luci. Prije tri godine, inicijativom vlasnika ronilačkog centra Tri porte Željana Padovana i instruktora Matka Pojatine iz DPS-a, područje djelovanja prošireno je na južne uvale zatrpane naplavnim otpadom kod mjesta Tri porte, čime je akcija dobila ime “Da bi vala sjala”. Tako je rođena čvrsta suradnja između DSRR Zubatac, Turističke zajednice, Diving Tri porte, DPS Zagreb i udruge Miki Traus iz Vela Luke, koji u ovoj istoj postavi već tri godine zajedničkim snagama održavaju podmorje čistim i educiraju djecu da nastave tim putem.

Na akciji je sudjelovalo 60 volontera koji su do vrha napunili kamion od 6 kubika morskim otpadom, među kojim su prevladavale staklene boce i razne gume.

Očišćene su tri lokacije, te je napravljen monitoring područja koje je čišćeno prošle godine. Prvi put je za provjeru lokacije čišćenja korišten i podvodni dron FIFISH pro, koji je prije nego što su ronioci zaronili, otkrio lokacije s najviše otpada. Od noviteta testirani su i korišteni su mini padobrani ili podvodna dizala koja su roniocima omogućila slanje otpada na površinu bez mnogo izrona i zarona. Ovo je važno jer česti izroni mogu biti opasni za ronioce, posebno kada se bave podvodnim radovima umjesto rekreativnog ronjenja. Sve ove informacije, uključujući najsigurnije načine rada s otpadom pod vodom, svi koji sudjeluju i organiziraju ovakve akcije moći će pročitati u Priručniku za provođenje ronilačkih ekoloških akcija čišćenja morskog dna od otpada u plitkom priobalju (0-20 m). Autori priručnika, dr. Pero Tutman iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo i instruktor Matko Pojatina iz DPS Zagreb, uložili su veliki trud kako bi povećali sigurnost ronilaca volontera, koji često nisu dovoljno educirani za takav način rada pod vodom. Očišćene lokacije su unesene u aplikaciju Adriatic Guardian koja pruža mnoge informacije upravo o ovakvim akcijama.

Nakon akcije, instruktor Matko Pojatina, uz pomoć voditeljice udruge Miki Traus, profesorice Mirjane Žuvele, održao je predavanje djeci iz udruge. Objasnio im je kako i zašto SCUBA ronioci otklanjaju otpad, pokazao svu opremu te im objasnio da na njima sve ostaje i da moraju biti oni koji će čuvati, a ne zagađivati. Predao je poklone sponzora akcije INA – ronilačke maske koje će im služiti za pronalaženje otpada u podmorju, jer nakon predavanja, djeca postaju mali podvodni rendžeri ili čuvari podmorja. Pet minuta nakon završetka predavanja dojurili su prema roniocima vičući da su pronašli otpad koji treba hitno izvaditi iz podmorja – znači da smo im uspjeli prenijeti poruku. Drugi dio radionice održala je akademska slikarica Nikolina Kiseljak, koja je djeci objasnila koliko je važno da pazimo da otpad ne završi u okolišu i na koje sve životinje to loše djeluje.

“Dio svih naših akcija su radionice za djecu jer vidimo da prihvaćaju što im prenesemo, da su željni razgovora, da ih jako zanima oprema i podmorje, da već i sami znaju mnoge stvari o zaštiti okoliša i da su vrlo zainteresirani za ovu temu. Svijet stvarno ostaje na njima, a vrlo brzo shvaćaju da se radi ne samo o našoj nego i njihovoj budućnosti. Sve je vrlo jasno i ako pristupite na pravi način, djeca će shvatiti poruku koju im želite prenijeti – puno više nego što mislimo!” kaže Matko.

Poklone za djecu i troškove SCUBA ronilaca osigurao je sponzor akcije INA d.o.o., a akcija je održana uz potporu Županijske lučke uprave Vela Luka, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije te uz medijsku potporu lokalnih radijskih postaja, Radija Val i Radija M.

Povezane objave