Objave i događanja

Ronilački vikend Tisno

by | 20.10.2021.

Kako se približavao 15.10.2021. često sam, a sigurno nisam bio jedini, otvarao meteo.hr i provjeravao vremensku prognozu za taj vikend. Naime, proljetno vikend ronjenje na istom mjestu, jugo i hladno more (samo najhrabriji članovi i članice su se odvažili) napravilo je samo djelomično uspješan ronilački vikend, a tjedan prije ovog jesenjeg, bura je nemilice snažno puhala. Ali, srećom, bura popušta, donosi obilje sunca i 15 nestrpljivih ronioca svih uzrasta sretno je spakiralo opremu i krenulo put Tisnog.

Okupljanje je bilo u petak u Polači gdje imam kuću, a tamo smo se kasnije i ugodno družili spremajući morske delicije.

U subotu ujutro smo se okupili ispred ronilačkog centra Tramonto kod našeg uvijek dobro raspoloženog domaćina i vlasnika centra Milana Colića. Osim što je uvijek dobro raspoložen, Milan ima i jedan od najboljiih ronilačkih brodova na Jadranu na kojem je plovidba i boravak čista petica.

Bura je i dalje puhala, ali bilo je ok i ronili smo dvije lokacije. Prva je bila otočić Kukuljar i njegov jugozapadni zid. Ronili smo do 40 m, vidljivost odlična, temperatura mora ugodnih 20 celzijevaca na površini i dosta života oko otočića. Pri samom dnu zida po većim rupama vidjeli smo veliku tabinju kapitalca, manju kirnju i mnoštvo znatiželjnih šaraga. U plićim dijelovima smo se družili s nekoliko orada i manjih hobotnica. Svi su bili jako zadovoljni sa zaronom.

Bura je limitirala broj lokacija pa smo se zaputili na drugi zaron, lokacija – hrid Mišine. Roniili smo po zanimljivom kružnom zidu u čijem središtu je pijesak, a društvo su nam je pravila plova opuštenih fratara, a u pukotini zida uočen je ogroman ugor čija veličina je rasla iz sata u sat nakon ronjenja. U plićaku smo se družili s hobama. Povratak u Tisno i nakon pive i pizze krećemo u Polaču na druženje i večeru koju smo sami spremili. Na meniju hoba ispod peke i hoba na salatu uz nekoliko orada s gradela. Ništa nije valjalo…hahaha

U nedjelju ujutro bura je posve oslabila, a prvi zaron je bio na NW punti Kaprija. Tamo su dva prekrasna zida na 20 i 40 m i moguće je napraviti dva zarona, ali mi smo odlučili u jednom zaronu vidjeti oba. Družili smo se s nekoliko velikih plova fratara, škarpinom, jastogom, kirnjom galinjačom, hobama te uživali roneći uz prekrasne zidove.
Opet svi oduševljeni.

Drugi zaron smo obavili na olupini Plavi Jadran pored otoka Prvića. Max dubina od 20 m i dobra vidljivost bili su sjajni za drugi i posljednji zaron ovog vikenda. Istražili smo gotovo sve dijelove olupine i družili se sa škarpinama, kirnjom, fratrima i manjom plovom feluna – nedorasnih gofova.
Povratak u Tisno uz mnoštvo osmjeha, dobre atmosfere na brodu i obilje sunca samo je bila točka na i ovog sjanog vikend ronjenja. Pivo ispred centra kojim nas je počastio Milan i laganini povratak u Zagreb. Vratit ćemo se sigurno prvom prilikom…

Organizator i autor: Tomislav Čirjak – Čiro

Povezane objave

Da bi vala sjala

Na inicijativu gospodina Željana Padovana iz ronilačkog centra „Diving Triporte” i tajnika DPS-a...

Ston

Jedan Ston, dva dana jahanja do tamo i tri auta puna roniocima! Di ćemo, šta ćemo...? Ajd idemo do...

Try Scuba

Kaj ideš probat disat pod vodom? A čuj...zaš' ne!? I točno to! Zaš' ne! Svi smo u jednom trenutku...