Objave i događanja

Sklat u jadranu – Ekskluzivne fotke

by | 10.09.2021.

Sklat (lat. Squatina squatina) u nekim jezicima ga znaju pod nazivom pas anđeo (eng. Angel shark) je ugrožena vrsta koja je na rubu izumiranja. Još ga je moguće sresti uz obale Kanarskih otoka i to na određenom mjestu koje je pod strogom zaštitom. Tu lokaciju godišnje obiđe cca 3 milijuna ronilaca samo da bi ga vidjeli u prirodnom okolišu.

U Jadranu se povremeno ulovi poneka jedinka koju odgovorni ribari neodgodivo vrate u more. A upravo ulovi ribara su do sada su bili i jedini dokazi o postojanju ove vrste. 2010. godine ronilac Robert Hasija, za vrijeme tečaja tehničkog ronjenja, fotografirao je Sklata u Rivanjskom kanalu.

Sklat je bio ukopan u pijesak gdje i boravi tijekom dana, a boravak ronioca u njegovoj blizini natjerao ga je na bijeg te su ga imali priliku vidjeti i snimiti. Ti ronioci do ove objave nisu bili svjesni koju vrstu su vidjeli te da su možda bili jedini koji su ga u posljednjih 20 godina sreli u Jadranu, a da nije uhvaćen u ribarsku mrežu.

Fotke možda nisu najkvalitetnije, ali kad ugledate takvu životinju kvaliteta fotke je zaista zadnje o čemu mislite! Uživajte 🦈

Povezane objave

Da bi vala sjala

Na inicijativu gospodina Željana Padovana iz ronilačkog centra „Diving Triporte” i tajnika DPS-a...

Ston

Jedan Ston, dva dana jahanja do tamo i tri auta puna roniocima! Di ćemo, šta ćemo...? Ajd idemo do...

Try Scuba

Kaj ideš probat disat pod vodom? A čuj...zaš' ne!? I točno to! Zaš' ne! Svi smo u jednom trenutku...