Objave i događanja

Veli lošinj, Katedrala i arheologija

by | 24.09.2021.

U petak poslijepodne nakon posla, sedmoro članova DPS-a Zagreb uputilo se na Lošinj, gdje nas je u Rovenskoj pokraj Velog Lošinja ugostio Mario, voditelj Diving centra Benthos.

Mario nas je u subotu odveo do otoka Premuda, kako bi zaronili na jednu od ljepših lokacija Jadrana, špilju Katedralu. Špilja je ispunjena snopovima svjetla koji se sudaraju s bijelim pijeskom na dnu, čime roniocu pružaju dojam da se nalazi na duhovnom mjestu i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nakon Katedrale, kako bi se vratili u stvarnost, zaronili smo divnim podmorjem oko hridi Masarine, nakon čega smo se vratili u Veli Lošinj, na zasluženu večeru.

Idući dan nismo išli daleko od Rovenske, te nas je Mario proveo po lijepim zidovima u blizini Velog Lošinja i Rovenske, čime bi završili ovaj ronilački vikend, da se ona stara poslovica: Bilo kuda, DPS Zagreb svuda, nije ponovno pokazala istinitom. U Velom Lošinju smo se susreli s našim klupskim kolegom, arheologom Pavlom Dugonjićem. Pavle nas je pozvao u posjetu arheološkom terenu pokraj otoka Ilovika, gdje smo imali priliku vidjeti proces iskapanja antičkog broda na samo tri metra dubine.

Vikend ronioci, štovatelji i slučajni arheolozi u ovom navratu bili su Krešimir J., Marko P., Jerko M., Dalibor G., Bojana B., Stela O. i Ozren G. Na kraju smo zapamtili smjer kojim se sigurno vraćamo na ovo posebno mjesto.

Organizator: Marko P.

Povezane objave

ADRIATIC GUARDIAN

ADRIATIC GUARDIAN je platforma koja bi trebala objediniti sve informacije i poduzete akcije vezane...

Underwater Halloween party

Odlučili smo iskoristiti produženi vikend za proslavu uspješnog kraja ronilačke sezone '21. (nakon...