Objave i događanja

Izlet u Tisno – ronilački centar Tramonto

by | 08.11.2023.

Ljeto je već debelo iza nas stoga me nije iznenadio veliki odaziv naših članova za ronjenje u Tisnom. Nažalost olujno jugo nam nije dozvolilo sigurno ronjenje pa smo prvi termin izleta morali otkazati.

Srećom, samo tjedan dana kasnije 28.-29.10.2023. trinaest odlučnih ronilica i ronioca odlučilo je provesti plan u djelo i uputiti se u Tisno. Sve smo dogovorili s Milanom iz DC Tramonto i krenuli u petak na put.

Vrijeme odlično, uglavnom sunčano, temperatura zraka 22 stupnja – isto kao i more. Interesantno je da je ista temperatura mora i preko 40 m dubine. Termokline uopće nema a ronili smo do 55 metara dubine.

Subota :

Prvi zaron u NP Kornati na otoku Samograd. Ronili smo na NE dijelu otoka na zidu s gorgonijama do 40 m dubine. Iako zid ne obiluje ribljim vrstama, vidjeli smo  par tabinja, šaraga, orada i velikog jastoga. Uz to, zid obiluje izgubljenim mrežama.

Drugi zaron je bio na olupini aviona Junkers JU 87. Osim predivno očuvane olupine, društvo su nam pravile brojne škarpine i tabinje skrivene ispod krila aviona. Divan zaron i nikom se nije žurilo izroniti.

Nedjelja :

Ponovno lijepo vrijeme i poprilično vesela i uzbuđena ekipa jer prvi zaron je na legendarnoj olupini Francesca da Rimini, jedna od najpoznatijih lokacija na Jadranu. Zaron je dubok i ozbiljan, ali izuzetno dobra vidljivost i toplo more su ovaj zaron učinili ugodnim i lijepim. Na samoj olupini, susreli smo se s jatom velikih fratara i piceva, nekoliko škarpina i jednim velikim zubacem. Dubina zarona je učinila isti poprilično kratkim, ali impresivnim. Čekajući na 5 m da nam kompjuteri odobre siguran izron, društvo su nam pravili 3 mala vesela kostoroga koji su bovu pretvorili u svoj dom.

Drugi zaron je bio na obližnjem sjeverozapadnom vrhu Kaprija. Prekrasan plitki zid obiluje životom i bojama. Hrpe žutih spužvi, mekih koralja, algi i drugog kolarigena svih mogućih boja. Susreli smo velika jata fratara, trlje , kirnje, orade i hobotnice. Tu je i naše vikend ronjenje i završilo za ovu godinu.

Ručak na Kapeli uz janjetinu je samo točka na I ovog divnog vikend izleta kod našeg domaćina Milana i njegovog DC Tramonto Tisno. Vraćamo se sigurno.

Voditelj izleta i pisac teksta : Tomislav Čirjak, DPS Zagreb Divemaster

Povezane objave