Objave i događanja

Zajedno za čisti otok Ugljan vol. 6!

by | 10.06.2024.

18.-19. svibnja 2024. održana je 6. po redu akcija na otoku Ugljanu.

Na ovogodišnjoj akciji otpad je uklonjen s dvije lokacije u mjestu Preko. Pronađeno je 2 kubika raznog otpada uz prevladavanje staklenih boca te automobilskih guma.

U sklopu akcije održana je i radionica za djecu pod vodstvom akademske slikarice Nikoline Kiseljak koja je djecu prvo uvela u svijet ronjenja a onda u svijet „Čuvara Jadrana“. Zajedno smo očistili jednu plažu a nagrade za djecu osigurao je HP Hrvatska! Djeca su budućnost u koju ulažemo sve nade i radimo sve kako bismo ih naučili sve što mi znamo o zaštiti prirode.

Tijekom ovog projekta ukupno je uklonjeno 36 kubika otpada za 24 različite lokacije krenuvši od sjevera prema jugu otoka, napravljeno je 120 zarona i sudjelovalo je 69 članica i članova Društva.

Ova korektna i dugogodišnja suradnja između Turističke zajednice i DPS Zagreba nastavlja se i dalje dok ne prođemo sva naseljena mjesta na otoku.

Projekt je osmislio i vodi instruktor Matko Pojatina, voditelj naše eko-sekcije, koji kaže:

„Sve je krenulo slučajno. Mi smo redom slali mailove na sve turističke zajednice po otocima koje smo smatrali mogućim zagađenima morskim otpadom, pa je radi blizine Zadra u tu kategoriju ušao i Ugljan. Jedino su nam oni odgovorili te smo došli na prvu akciju 2017. godine. Od tada sustavno uklanjamo otpad i već smo došli do pola otoka, tako da za Ugljan možemo reći da ćemo uskoro proći sva potencijalno zagađena područja na otoku. Bit će i prvi takav otok na kojem se uklonilo sve što je bilo pod morem. Na novi otpad pokušavamo utjecati prvenstveno edukacijom djece koja postaju pravi mali rangeri nakon što im mi pokažemo što sve ima, a nije mu mjesto ispod površine.“

Zahvaljujemo našim donatorima: HP Hrvatska, STORM Computers, Turistička zajednica općine Preko, Marina Preko te „Make it count“ JD bez kojih akcija ne bi bila moguća.

Povezane objave