Objave i događanja

Počeo “obračun” s zaostalim ribolovnim alatima na Lastovu

by | 27.10.2021.

Zaostali i izgubljeni ribolovni fantomski alati u moru značajno doprinose problemu zagađenja plastikom, te nepotrebno love ribu za „duhove”. Ti alati ostaju u moru te nastavljaju „samostalno“ loviti ribu i godinama nakon što bivaju ostavljeni, a na taj način smanjuju biološku raznolikost svojim konstantnim i neselektivnim ulovom, oštećuje morsku floru, ali i znatno smanjuju ribarski ulov. Fantomski ribolovni alati zatrpavaju oceane, ubijaju morske vrste i štete ribarima, ali i svima nama.

Iako se o njima ne govori toliko koliko o ostalom plastičnom otpadu, njihova štetnost za morske ekosustave je značajna. Razlozi gomilanja ribolovne opreme u morima nisu još potpuno istraženi, ali načini za rješavanje problema postoje.

Studije su pokazale da je više od 90% vrsta ulovljenih u fantomskim alatima komercijalne vrijednosti. Stoga fantomski alati mogu potkopati održivost, stabilnost i gospodarski povrat od ribarstva smanjenjem ulova. To utječe na važne izvore hrane, kao i na ugrožene vrste. Zbog toga se fantomski alati smatraju kao najsmrtonosniji oblik morskog plastičnog otpada.

Procijenjuje se da su fantomski alati zaslužni za barem 10% ukupnog morskog otpada, a svake godine između 500.000 i 1M tona novog fantomskog alata završi u moru.

Od velike je važnosti ovakve zaostale ribarske alate izvaditi iz mora, prvenstvano zbog besmislenog stradavanje ribe i morskih sisavaca koji također mogu završiti kao žrtve zaostale mreže, a li i zbog povečanja ribljeg fonda na mjestima gdje su rupe u kojima zive određene vrste ribe prekrivene.

Suradnja između WWF Adria, DPS Zagreb, DC Ankora, DC Ronilački raj i PP Lastovosko otočje, rezultirala je da je zajedničkim snagama, u tri dana ove godine otklonjeno oko 2000 metara “mreža duhova” iz podmorja Lastovskog otočja. Oslobođena je jedna živa morska mačka te nekoliko jastoga. Projekt se nastavlja u proljeće i jesen 2022. godine

Povezane objave