Objave i događanja

Ronjenje nakon COVID-19

by | 06.02.2022.

Ako ste imali nesreću te ste se zarazili ovom boleštinom i još k tome se bavite ronjenjem, jedna od mnogih misli koje su vam prošle kroz glavu zasigurno je bila: “Kada ću ponovno zaroniti?”

Na samom početku pandemije vijesti za nas ronioce nisu bile baš najbolje, ali s vremenskim odmakom i uz značajno više informacija o bolesti i njezinim posljedicama, medicina je od izričitog “Nema ronjenja nakon korone!”, promijenila stav u “Može ronjenje nakon korone, ALI…”.

Ključna poruka je, neovisno o jačini (ili izostanku) simptoma bolesti, ne početi roniti bez prethodnog pregleda i konzultacija s liječnikom specijalistom za medicinu ronjenja i/ili pulmologom.

PRedavanje dr. Franolića

Predavanje našeg istaknutog liječnika podvodne i hiperbarične medicine, dr. Maria Franolića donosi više informacija o utjecaju koronavirusa na ronioce te preporuke što i kako nakon preboljenja bolesti.

Svakako pogledajte do kraja!

DAN Europe preporuke

U nastavku je sažetak DAN Europe preporuka nakon preboljenja. Cijeli članak na engleskom možete pročitati ovdje.

  • Bez simptoma (asimptomatski) – pričekati najmanje 1 mjesec od negativnog testa,
  • Umjereni simptomi – pričekati najmanje 1 mjesec od negativnog testa plus 1 mjesec od zadnjeg simptoma (kašlja, otežanog disanja, slabosti,…) , odnosno najmanje 2 mjeseca,
  • Ozbiljni simptomi i/ili hospitalizacija – pričekati najmanje 3 mjeseca od zadnjeg simptoma (kašlja, otežanog disanja, slabosti,…).

Po isteku navedenog perioda potrebno je obaviti pregled i konzultacije kod liječnika specijalista medicine ronjenja i/ili pulmologa te se nakon odobrenja polako i postupno vratiti ronjenju.

Treba napomenuti da dr. Franolić preporuča nešto restriktivnije mjere u odnosu na DAN Europe te u slučaju umjerenih simptoma savjetuje pričekati minimalno 3 mjeseca, a u slučaju težih, i do 6 mjeseci prije odlaska na pregled i konzultacije kod liječnika specijalista. Istu preporuku daje i švicarsko društvo za podvodnu i hiperbaričku medicinu (SUHMS) koje donosi jednostavan hodogram koji možete pogledati ovdje.

Za one koji žele znati više

U nastavku su dodatne poveznice na članke i preporuke.

U svakom slučaju ne brzajte i ne žurite s vraćanjem u dubine, a jednom kada krenete, radite to kao da ste početnik – polako i sigurno.

Povezane objave