PROJEKT: Šipan – Zlatni otok srebrnog podmorja

Najveći i najnaseljeniji otok u skupini Elafita (grčki ELAIA = maslina), u prošlosti je prozvan “mali otok od zlata” zbog iznimno razvijene brodogradnje, pomorske trgovine, vinogradarstva, maslinarstva, uzgoja rogača i smokava koji su mještanima ovog otoka donosili ogromne prihode.

U Suđurđu i Luki Šipanskoj, jedinim naseljima na otoku, nekada je živjelo čak 7000 stanovnika u usporedbi s današnjih 450 koje se bavi poglavito turizmom, ribarstvom i poljoprivredom. Posebno se ističe Luka Šipanska koja je smještena u dnu dubokog uskog zaljeva (dužina 4,5 km, širina 600-700 m) i uživa reputaciju najljepše luke na Jadranu. Kristalno čisto i bogato more oko Šipana privlači sve zaljubljenike podvodnih aktivnosti – ronioce, podvodne fotografe i natjecatelje.

Otok krasi bogata mediteranska vegetacija – makija te šume alepskog bora i kamenjar. Na obradivim površinama uzgajaju se masline, smokve, vinova loza, šipak i rogač koje nažalost nestaju jer polja mještani više ne obrađuju.

Zanimljivo je napomenuti kako je Šipan ušao u Guinness-ovu knjigu rekorda kao otok s najviše maslina u odnosu na veličinu otoka i broj stanovnika, što nije beznačajno jer su se u određenim povijesnim razdobljima masline, to blago na škrtom šipanskom tlu, koristile kao novac.

Kulturno-povijesnu baštinu na otoku čine brojni ljetnikovci, zavjetne crkve i kapelice. Među 42 ljetnikovca, posebno se ističu 2 ljetnikovca obitelji Stjepović-Skočibuha koji se radi svoje veličine i sadržaja sklopova ubrajaju među najvrjednije spomenike renesansnog graditeljskog nasljeđa. Brojne crkve (ukupno 34), a naročito one zavjetne građene su na otoku kao zahvala svetcima za prestanak kuge koja je Šipan pogodila čak 4 puta (1348., 1401., 1503. i 1647.).

Problem otpada

Luka Šipanska te podmorje i zabačene plažice postali su mjesta na kojima se prečesto nailazi na otpad. Mještani za to krive nautičare, mada nije zanemariv ni utjecaj morskih struja i vjetra, koji naročito zimi nanose otpad u zaljev. Na ovaj način naplavni otpad svake godine nađe put do predivnih uvala na otoku.

Zbog svog položaja otvorenog prema jugu, u Suđurđu se često nakuplja otpad, naročito u uvali i okolnim plažama. Mi smo već tijekom pripreme akcije čišćenja pronašli više lokacija na kojima smo primijetili zagađenje naplavnim otpadom.

Kako u ovom trenutku ne postoji stroj koji može povećati učinkovito čišćenje podmorja, ovaj važan posao obavljaju jedini učinkoviti podvodni čistači – ronioci.

Ciljevi projekta

Primarni cilj: 

  • izvaditi otpad iz mora u Luki Šipanskoj i Suđurđu,
  • prikupiti sav naplavni otpad nanesen u uvale i teško dostupne plažice

Dugoročni cilj:

  • podići ekološku svijest kod domaćeg stanovništva o zaštiti i očuvanju podmorja 
  • potaknuti mještane da vode brigu o čistom i zdravom podmorju svoga otoka i skrenu pozornost turistima i posjetiteljima na ovo pitanje

Naime, domaće stanovništvo također pridonosi onečišćenju mora kroz odlaganje starih akumulatora, dotrajalih uljnih filtera iz brodskih motora te starih odjevnih predmeta direktno u more. A kako šipansko podmorje nije čišćeno godinama, očekujemo značajnu količinu otpada. Smatramo kako upravo ciljanom edukacijom i podizanjem svijesti možemo pomoći mještanima da s vremenom postanu najveći čuvari Jadranskog podmorja. 

U cilju daljnjeg sprječavanja onečišćenja mora, preporučljivo je provoditi ekološke akcije jednom na godinu zato što vjetar, valovi i morska struja svake zime nanose novi otpad na obale otoka.

Provedene aktivnosti

  • Domaći ronioci i ronioci DPS-a Zagreb skupili su otpad iz podmorja
  • Domaće stanovništvo s barkama podignuli su prikupljeni otpad
  • Domaće stanovništvo barkama prikupilo je otpad sa prekrasnih, samo brodom dostupnih plaža i uvala

REzultati projekta

  • Otklonjen otpad sa dna u uvalama Suđurađ i Luka Šipanska
  • Otklonjen otpad s plaže Priježba i brojnih manjih uvalica na otoku

Višednevne akcije

Tona otpada

Ronilaca

Stanovnika otoka

Najveću zastupljenost imao je naplavni otpad, auto gume te staklo i građevinski otpad.

Domaće stanovništvo i udruge preuzele su organizaciju ekoloških akcija što je najbolji pokazatelj da smo ostvarili cilj – podići ekološku svijest kod domaćeg stanovništva, a naše misija ovdje je uspješno obavljena! 

Voditelj projekta: Matko Pojatina

Ostali projekti